Interview Tiliaan van de Maand 

De Debat-, Pleit- en MUN-commissie

 

Jullie zijn als commissie Tiliaan van de Maand geworden, waarom hebben jullie voor deze commissie gekozen?

Carlijne: vooral omdat de hele commissie mij aansprak, met name het debatteren. Dat heb ik ook veel op de middelbare school gedaan en het leek me leuk om dat hier ook voort te zetten. En het is natuurlijk handig om goed te kunnen pleiten als advocaat.

Timon: Ja, voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik heb op de middelbare school ook meegedaan aan het MUN en dat is ook een deel van de DPM-commissie. Verder was ik heel benieuwd naar het pleiten en wat daar bij komt kijken.

Lucas: Voor mij ging het allereerst om de mensen, er zaten een heleboel gezellige mensen bij de aanmeldingen voor de commissie en ik wilde ook bij die groep en daarmee vergaderen etc. Ten tweede sprak vooral het pleiten mij aan. Ik had al een keer een pleitwedstrijd gedaan en daar wilde ik meer mee doen. De DPM-commissie was de perfecte logische stap. Dus ik heb eigenlijk een combinatie van inhoud en gezelligheid, twee van de drie pijlers van Tilia op één plek! We hebben zelfs ook een beetje extern, als we bijvoorbeeld ergens een pleittraining hebben. Je zou kunnen zeggen dat de DPM-commissie een voorbeeld is wat dat betreft.

 

Wat vinden jullie het leukst om te organiseren/wat vonden jullie het leukste evenement om te organiseren?

Lucas: Ik persoonlijk vind het erg leuk dat we nu een pleitteam van Tilianen hebben opgericht. Daarmee laten we echt onze eigen voetafdruk binnen de vereniging achter, onze legacy. Je hebt natuurlijk een aantal dingen die je organiseert die elk jaar terugkomen, maar dit is uniek en hebben we zelf bedacht en op touw gezet.

Carlijne: We organiseren ook het MUN en dat is in samenwerking met Sirius. Het leuke daarvan is dat je een keer met Sirius samenwerkt en je die vereniging ook wat beter leert kennen.

Timon: Het gemeenteraaddebat vond ik erg leuk om te organiseren. Toen hebben we gemeenteraadsleden langs laten komen en met elkaar laten debatteren. Dat was ook erg interactief met de aanwezige studenten.

Lucas: Ja, dat was ook weer iets unieks, want er zijn natuurlijk niet elk jaar gemeenteraadsverkiezingen. Dus dat was een mooie kans om daar iets mee te doen.

 

Waar lopen jullie in deze commissie tegenaan, wat is lastig om te organiseren?

Timon: omdat de DPM-commissie niet de dingen organiseert die verplicht zijn voor het ULC – zoals lezingen en modules – kan het soms lastig zijn om voldoende animo te kweken onder de leden. En het is soms moeilijk om nieuwe, originele evenementen te verzinnen die we kunnen organiseren, maar we doen altijd goed ons best!

 

Waar halen jullie het meeste plezier uit als het gaat om de commissie zelf?

Lucas: Nou, elke vergadering is opnieuw een feest. Het vergaderen is altijd erg gezellig en daar beleven we veel lol aan. De MUN zelf vond ik een hele leuke dag en die hebben we ook afgesloten met een heerlijk etentje. 

Carlijne: Ik vond het voorzitterschap erg leuk om te doen. Ik heb goed geleerd om taken te delegeren en mijn rol goed te vervullen.

 

Wat zouden jullie nog graag willen organiseren met jullie commissie?

Timon: Het allermooiste zou zijn dat, als je een goed pleitteam hebt met veel enthousiasme, je zelf een pleitwedstrijd zou kunnen organiseren: een Tilia Pleitwedstrijd waarbij allerlei teams naar hier afreizen.

Carlijne: Het lijkt mij erg leuk om nog eens een zaak bij een gerechtshof bij te wonen, om te kijken hoe er daar gepleit wordt.

 

Het is natuurlijk de tijd van Sinterklaas momenteel, de goedheiligman is vorige week in het land gearriveerd. In het kader daarvan, wat staat er nog op jullie verlanglijstje?

Carlijne: Ik zou heel erg graag een tijd in New York willen wonen. Het zou helemaal geweldig zijn als ik dan daar bij de VN kan werken, dat is wel het ultieme doel. Maar in elk geval daar een poos wonen.

Lucas: Ik zou wel allemaal van die coole dingen willen doen als bungeejumpen en uit een vliegtuig springen, van die thrillseeker dingen. Ik zou ook ooit wel een keer heel goed willen leren dansen, zoals John Travolta. En ik zou een keer een goed boek wille schrijven, misschien een juridische roman.

Timon: Het lijkt mij wel gaaf om invloed te hebben gehad op een of andere rechtsregel. Of dat ik de verplichte noot ben bij een arrest, die alle studenten dan moeten lezen.

 

Tot slot: hebben jullie nog een advies voor alle Tilianen?

Lucas: Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen.