Wie is Finn?

Finn, dat ben ik. Ik ben achttien jaar en ik woon sinds september, dus begin van het uni-jaar, in Utrecht. Mijn grootste hobby is koken, daar ben ik echt dol op. Het liefst sta ik de hele dag in de keuken. Niet heel progressief eigenlijk maar dat negeren we maar even. Ook heb ik een kat, genaamd Jan, die nog bij mijn ouders woont. Ik ben dol op Jan, Jan is echt de meest belangrijke man in mijn leven. Ja en verder zit ik natuurlijk bij Tilia!

En wat is bij het koken je favoriete maaltijd om te maken?

Ik heb een privé Snapchat story waar ik alles opgooi, zodat al mijn vrienden kunnen zien wat ik maak. Ik ben echt dol op pasta en dan houd ik er wel van om daarbij een hele simpele zelfgemaakte tomatensaus klaar te maken. Koken is ook mijn studieontwijkend gedrag. Tijdens de eerste tentamenweek heb ik een hele lasagne gemaakt van scratch. Ik wou gewoon niet leren dus ik dacht ik ga maar gewoon twee uur in de keuken staan en een hele lasagne maken.

Je bent Tiliaan van de Maand geworden omdat je een hele bijzondere prestatie hebt verricht: je hebt namelijk de sponsorloop gewonnen! Wat ging er door je heen toen je de finishlijn passeerde?

Ik vind het eigenlijk heel moeilijk om te stellen dat ík de sponsorloop heb gewonnen want iedereen heeft ontzettend goed gepresteerd. Zelf heb ik ongeveer zes rondjes gefietst binnen vijftig minuten, dat is ongeveer achttien kilometer. Maar Nathan, een goede vriend van mij die toevallig vandaag jarig is (red: 1 maart), heeft bijvoorbeeld binnen één uur iets van veertien kilometer gerend, dat vind ik ook wel een hele grote prestatie. Dus hij verdient eigenlijk ook wel de titel. Maar ik heb het grootste bedrag opgehaald dus vandaar. En wat er door mijn hoofd ging? De tekst van de muziek die ik luisterde. Dat was natuurlijk het Tilialied. Die heb ik vijftig minuten lang op repeat geluisterd, af en toe afgewisseld met het lustrumlied. En verder ging ook door mijn hoofd dat ik mijn eigen naam moest schreeuwen, want zo werd er geturfd dat je een rondje had gelopen. Dus: ‘Finn, laatste rondje!!’.

Hoeveel is er nu met de sponsorloop opgehaald

Met de sponsorloop hebben we uiteindelijk €1.066,- opgehaald, dat vind ik echt heel goed.

Dat is een heel mooi bedrag inderdaad! En dit gaat nu allemaal natuurlijk naar het goede doel, te weten eenzame ouderen. Was er nog een specifieke motivatie voor jou om je zo voor dit goede doel in te zetten?

Ik deed het in de eerste plaats voor mijn oma. Zij heeft bijna dertig jaar geleden haar man, dus mijn opa, verloren aan kanker. Dat was voor mij een belangrijke motivatie om mij nu in te zetten voor dit goede doel. Ook weet ik nu door de coronaperiode hoe belangrijk het is om eenzaamheid tegen te gaan.

Hoe heb je de sponsorloop ervaren?

Ik vond het heel leuk om te doen, om er gewoon zoveel mogelijk kilometer doorheen te gooien. Vroeger toen ik naar de middelbare school ging fietste ik echt zestien kilometer per dag. Dat gebeurt in Utrecht wat minder, dus het was leuk om weer eens zo veel te fietsen!

De sponsorloop is lang niet het enige wat je binnen Tilia doet, je bent sowieso erg actief voor de vereniging. Zo ben je nu ook lid van twee commissies, Acta en Almanak. Hoe ervaar je dat?

Het zijn alle twee hele creatieve commissies en dat vind ik heel leuk. Bij Acta ben ik op dit moment wat actiever omdat je meer opdrachten binnenkrijgt waardoor ik er wat vaker mee bezig ben. Binnen de Almanakcie zijn we echt net begonnen, maar ook dat wordt zo’n gaaf project. Almanak is meer één groot langetermijnproces, terwijl Acta meer korte termijn projecten zijn.

Ben je bij het commissiewerk ook al tegen grote uitdagingen aangelopen?

Nog niet eigenlijk, het gaat erg goed allemaal! Het moeilijkste tot nu toe was een datumprikken voor de almanakcie. Maar ook dat is gelukt nu!

Welke ambities koester je nog binnen Tilia?

Er zijn heel veel commissies die ik nog wil doen en ik moet mijzelf soms zelfs een beetje tegenhouden. Ik heb me nu aangemeld voor de introkampcommissie en daarnaast lijkt Caritas me ook echt leuk! Op de middelbare school ben ik drie jaar lid geweest van de UNESCO jongerencommissie en heb ik mij op die manier ook voor meerdere goede doelen ingezet. Het lijkt me heel leuk om dat nog een keer te doen bij Caritas. Maar zoals ik al zei, heel veel commissies lijken mij gaaf! CuCo en CEA lijken mij bijvoorbeeld ook heel leuk, maar ik zou CEA wel pas willen doen als ouderejaars.

Veel ambities binnen Tilia dus! En koester je ook nog ambities buiten Tilia?

Ik wil heel graag een kat nemen. Jan woont nu bij mijn ouders in Amsterdam en Jan is nogal bang, dus ik kan hem helaas niet meenemen naar Utrecht. Bovendien zou Jan ook niet genoeg hebben aan de zolderruimte en het balkon dat ik nu heb. Maar ik zou graag een wat oudere kat uit het asiel nemen, die iets minder ruimte nodig heeft. Dat is wel echt mijn nummer één ambitie buiten Tilia.

Je bent natuurlijk ook rechtenstudent! Hoe bevalt de studie en hoe is die keuze tot stand gekomen?

Ik wist eigenlijk al sinds de vierde dat ik rechten wou gaan studeren. Ik ben zelfs al in het begin van de vierde naar een open dag geweest in Groningen. Dat leek destijds nogal vroeg, maar daarna kwam corona dus achteraf bezien ben ik er heel dankbaar voor dat ik dat heb gedaan. Toen ik mijn ULC-motivatiebrief moest schrijven vond ik het wel lastig om precies mijn motivatie te omschrijven voor de studie rechten. Ik heb toen aan de mensen om mij heen gevraagd of zij die studie bij mij vonden passen. Daarop kreeg ik terug van wel, omdat ik een groot integriteitsgevoel heb. Dat herken ik ook wel zelf, maar dat is niet iets dat je actief merkt totdat iemand anders het voor je benoemt. Daarnaast vind ik ook het maatschappelijke karakter van rechten heel interessant. Ik heb ook nog getwijfeld over andere studies, zoals Economics and Business Economics, maar nadat ik binnen was gekomen bij ULC wou ik die kans echt aangrijpen. Bovendien zijn er bij rechten nog heel veel mogelijkheden om ook met andere studies in aanraking te komen.

Zijn er meer mensen in je familie die rechten studeren of ben je de eerste?

Nee, ik ben de enige in mijn familie die rechten doet. De rest in mijn familie heeft allemaal wat anders gestudeerd. Maar dat vind ik juist wel leuk, want we zijn allemaal best wel gespecialiseerd in ons eigen ding. Daardoor hebben we altijd heel veel interessante discussies als familie, waarbij iedereen zijn eigen invalshoeken heeft.

Wat vind je het leukst aan Tilia?

De mensen. Dit klinkt misschien heel cliché, maar ik merk echt heel erg dat wij als eerstejaars zo’n hechte community zijn en dat vind ik heel leuk. We gaan zelfs zowat om het weekend met elkaar uit. We hebben ook een eerstejaarsgroepsapp en daarin komen erg vaak tikkies voor Hofman voorbij, omdat we zo vaak na werkgroepen nog met elkaar gaan borrelen. Het is gewoon heel gezellig!

Wat was je leukste Tilia-activiteit?

Ik heb zoveel leuke dingen gedaan! Tot nu toe vond ik het Gala wel echt heel gaaf! Omdat door Corona bij mij in de bovenbouw niet zoveel feesten door konden gaan was het extra bijzonder om nu weer zo’n groot feest te hebben. En het was gewoon heel gezellig op het gala! Maar ik vond de Sponsorloop natuurlijk ook heel leuk, om weer eens zoveel te fietsen!

Dan, als afsluitende vraag: heb je nog een advies/tip/adagium welke je aan al je mede-Tilianen zou willen meegeven?

Sponsor me voor de volgende sponsorloop!