Films

  • Girl interrupted

De film volgt het waargebeurde verhaal van de achttienjarige Susanna die 18 maanden in een psychiatrische inrichting verblijft na een poging tot zelfdoding. De film werpt de schijnwerpers op verschillende mentale problemen die de vrouwen in de inrichting, zoals meisjes met schizofrenie of een eetstoornis. Alhoewel de film ietwat verouderd is werpt het een blik op het leven in een inrichting en binnen het hoofd van een jonge vrouw, die leert omgaan met haar eigen hoofd.

  • Silver Linings Playbook

De enigszins verwarde Pat probeert vol optimisme het meisje van dromen over te winnen: Tiffany, wiens hoofd ook een aantal rare manieren heeft. De film geeft een luchtige inkijk in de gedachten van twee mensen met beide mentale problemen, en hoe ze de oplossing uiteindelijk vinden bij elkaar.

  • Trainspotting

Geen woorden kunnen deze film beschrijven. Alhoewel Trainspotting niet bedoeld is voor een gezellige filmavond, geeft het indrukwekkend verhaal in combinatie met rare en originele shots een inkijk in het hoofd van een heroïne-verslaafde. Trainspotting laat zonder een achterliggende boodschap de zwaarte van een leven vol drugs zien, zodat de kijker voor zichzelf kan bepalen wat hij ervan vindt.

 

Boeken

  • De Weg - Michael Puett

In De Weg bespreekt hoogleraar Michael Puett de Chinese filosofie en haar inzichten op onderwerpen zoals persoonlijke ontwikkeling, relaties, macht en opvoeding. Dit boek doorbreekt Westerse gedachtenpatronen en leert je nieuwe inzichten en methoden om met het leven om te gaan, door zes verschillende Chinese filosofen te bespreken.

  • It’s Kind of a Funny Story - Ned Vizzini

Dit boek vertelt het verhaal van Craig, een jongen uit New York die de druk van school niet langer kan dragen en door een zelfmoordpoging in het ziekenhuis beland op de psychiatrische inrichting. Zonder de aanwezigheid van externe factoren kan Craig eindelijk concentreren op de daadwerkelijke oorsprong van zijn angsten. Auteur Vizzini heeft zelf ook tijd doorgebracht op een psychiatrische inrichting, wat dit boek een waarachtig karakter geeft!

 

Podcasts

  • Mindful minuut

Deze podcast met afleveringen van een minuut, geeft je dagelijks de ruimte om even in rust tot jezelf te komen. Elke dag is er een oefening, tip of meditatie beschikbaar om een minuut lang aanwezig te zijn in het moment.

  • Mentale thee

In deze podcast bespreken Marel en Sanne mentale gezondheid onder jongeren. Samen met verscheidene gasten hebben ze het over eigen ervaringen, tips en allerlei onderwerpen binnen de wereld van de mentale gesteldheid!

  • The Hilarious World of Depression

In deze engelstalige podcast wordt het zware onderwerp depressie besproken met een grappige toon. John Moe nodigt verschillende comedians uit om het te hebben over hun eigen ervaringen met de ziekte, om depressie bespreekbaarder te maken!