Interview Tiliaan van de maand: Maart

Elke maand wordt binnen Tilia een van haar leden benoemd tot Tiliaan van de maand: bijvoorbeeld vanwege zijn of haar betrokkenheid bij de vereniging of uitzonderlijke prestaties. Het nomineren van één van je medestudenten is een mooie manier om hem of haar in het zonnetje te zetten. Zo ook bij de Tiliaan van de maand maart: Rijkje Plantinga!

Naam: Rijkje Plantinga

Jaar: derdejaars

Woonplaats: Utrecht

Leeftijd: 20

Leuk dat je tijd maakt voor een interview, Rijkje! Hoe gaat het met je?

Het zijn natuurlijk een beetje rare tijden vanwege de coronacrisis, dit maakt het lastig om te studeren omdat er nu weinig structuur is en we alles zelf maar een beetje bij moeten houden. Het gaat verder wel goed, ik heb het naar mijn zin met alles wat ik aan het doen ben en ik ben gelukkig gewoon gezond!

 

Je bent onder andere Tiliaan van de maand geworden vanwege je functie als Commissaris Inhoudelijke Activiteiten in het bestuur van het Molengraaff Dispuut. Zou je willen uitleggen wat dit dispuut inhoudt en wat je hiervoor doet?
Het Molengraaff Dispuut is een studievereniging voor studenten die affiniteit hebben met het privaatrecht. Dit houdt in dat we bijna elke week een inhoudelijke activiteit hebben, zoals bijvoorbeeld een lezing of een kantoorbezoek. Dit is vaak in Utrecht maar soms ook bijvoorbeeld op de Zuidas of in andere steden. Daarnaast organiseren we jaarlijks een symposium en een college tour, dat zijn grote evenementen waar ook niet-leden welkom zijn. Ook is er twee keer per jaar een studiereis, één in Europa en één buiten Europa. Deze activiteiten worden allemaal georganiseerd door commissies. We hebben ook een eigen pleitteam, waarbij de leden samen naar pleittrainingen en wedstrijden gaan. Ik ben dus bestuurslid, ik ben als Commissaris Inhoudelijke Activiteiten verantwoordelijk voor de inhoudelijke activiteiten (surprise) en de bijbehorende commissie. Ik heb het heel erg naar mijn zin, de functie is leuk en mijn bestuursgenoten zijn heel gezellig. 

 

Hoe ben je bij het Molengraaff terechtgekomen?

Ik vond in mijn eerste jaar de vakken Inleiding Privaatrecht I en II erg leuk, vooral goederenrecht sprak me aan. Toen werd ik aan het eind van het eerste jaar uitgenodigd om lid te worden van de vereniging. Molengraaff is opgericht voor studenten met een affiniteit voor privaatrecht, dit blijkt bijvoorbeeld uit cijfers maar ook uit persoonlijke interesse en motivatie. Cijfers zijn zeker niet alles, het is belangrijk dat je echt affiniteit hebt met het vak. Ik deed al veel bij Tilia dus ik besloot om eerst gewoon even te kijken of ik het leuk vond bij de kennismakingsbijeenkomsten in september. Uiteindelijk ben ik lid geworden bij het pleitteam en ben ik het jaar daarna bestuurslid geworden. 

 

Wat doe je graag in je vrije tijd, naast het actief zijn bij twee studieverenigingen? 

Ik ben graag bezig met muziek, ik speel zelf hobo en ik heb vroeger ook in (studenten)orkesten gezeten. Sinds kort ben ik ook begonnen met salsadansen, omdat ik daar nieuwsgierig naar was. Verder speel ik mee in een musicalproductie van STUK, een studententoneelvereniging. Helaas kan vanwege corona de voorstelling niet doorgaan, dit zou een voorstelling zijn die gebaseerd is op de Gelaarsde Kat. 

 

Je bent nu derdejaars, wat zijn je plannen voor na je bachelor? 

Ik heb wel al mijn vakken gehaald en ik was van plan om nog een vierde jaar mijn bachelor te doen zodat ik in het buitenland kon studeren. Ik was ook ingeloot om naar Parma in Italië te gaan, maar ik weet nog niet zeker of dat door kan gaan omdat Parma nogal in de ‘’brandhaard’’ van het coronavirus ligt. Ik hoop heel erg dat het doorgaat en anders ga ik toch beginnen met een master, welke precies weet ik nog niet omdat ik me erop had ingesteld om naar het buitenland te gaan. Het wordt sowieso wel iets binnen het privaatrecht en waarschijnlijk toch wel in Utrecht. 

 

Heb je een tip voor andere Tilianen? Hoe word je Tiliaan van de maand bijvoorbeeld? :)

Mijn advies is om vooral lekker te doen wat je zelf leuk vindt! In mijn eerste jaar was ik heel erg bezig met studie en allerlei studie-gerelateerde activiteiten, maar in mijn tweede en derde jaar ben ik ook  meer bezig gegaan met hobby’s en andere dingen die ik leuk vind. Als student heb je er tijd voor, dus ik zou anderen willen adviseren om dit ook vooral te doen. Je kunt veel meer dan je zelf denkt. Wees niet terughoudend omdat je denkt dat je iets niet gaat redden.