Blog

Interview Tiliaan van de maand: Januari

Interview Tiliaan van de maand: Januari

Elke maand wordt binnen Tilia een van haar leden benoemd tot Tiliaan van de maand: bijvoorbeeld vanwege zijn of haar betrokkenheid bij de vereniging of uitzonderlijke prestaties. Het nomineren van één van je medestudenten is een mooie manier om hem of haar in het zonnetje te zetten. Zo ook bij de Tiliaan van de maand december: Stan Nijenhuis!

Naam: Stan Nijenhuis

Jaar: Derdejaars, notariële traject

Woonplaats: Dieren

Leeftijd: 20

 

Hey Stan, wat leuk dat we je mogen interviewen. Hoe gaat het met je?

“Het gaat eigenlijk heel goed met mij, ik heb niet veel last van stress ondanks de tentamens die ik deze week heb. Een beetje stress zou eigenlijk wel goed zijn.

 

Je bent nu derdejaars, wil je ook al meteen afstuderen? Zo ja, wat wil je daarna gaan doen?

“Ik wil dit jaar sowieso direct afstuderen. Ik ga proberen om mijn tentamens allemaal te halen maar ik denk dat dat wel goed komt. In blok 4 moet ik beginnen aan mijn scriptie maar ik heb echt nog geen idee waar ik die over wil schrijven. Maar goed, dat zien we tegen die tijd wel.”

 

Je bent onder andere verkozen tot Tiliaan van de maand vanwege je project om een “nieuw financieel instituut” te ontwikkelen. Wil je daar wat meer over vertellen, hoe ben je er bijvoorbeeld terechtgekomen?

“Ik heb me in 2019 verkiesbaar gesteld voor de Provinciale Staten van Gelderland, met een partij die een mix is van lokale partijen en Code Oranje. Daar heb ik Bart-Jan Krouwel ontmoet, hij is gepensioneerd en was lijstduwer. Hij heeft vroeger de Triodos Bank opgericht en is lang actief geweest in de bankenwereld. De Triodos Bank is in de loop der jaren veranderd en sloot daarom in zijn ogen niet meer aan bij zijn oorspronkelijke doelen. Hij wilde eigenlijk weer een nieuwe bank oprichten met duurzaamheid als uitgangspunt. Ik ben ook ambassadeur bij HOPE XXL, een jongerenorganisatie die allerlei evenementen organiseert en projecten zogenaamd ‘adopteert’. Twee anderen van HOPE XXL en ik waren erg in het project van Bart-Jan geïnteresseerd, en via de organisatie hebben we dit ook kunnen adopteren.”

 

Hoe gaat het nu met jullie project?

“Het oprichten van een nieuwe bank bleek iets te ambitieus. Je moet beschikken over een gekwalificeerde directie en het krijgen van een bankvergunning is heel erg lastig. Toch wilden we ons doel, het brengen van meer ethiek en transparantie in de bankwereld, niet opgeven. We vinden het belangrijk dat de klant een goed beeld heeft van waar banken in investeren dus waar het geld naar toe gaat, zodat de klant ook daarop zijn of haar keuze kan baseren. Gelukkig kan dit doel ook op een andere manier bereikt worden dan met het oprichten van een bank.”

 

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig?

“We zagen onszelf eerst vooral als een nieuwe brand/label. Nu zijn we meer gefocust om binnen besturen van banken mee te kunnen gaan denken over het beleid, dat is wat meer een reëel doel. Misschien willen we er in de toekomst ook jongeren bij betrekken om ze te motiveren om ook inspraak te hebben. Veel banken vinden al dat ze duurzaam genoeg investeren en al genoeg focussen op transparantie, maar dit kan veel beter. Veel grote bedrijven denken dat duurzaamheid in de weg staat van geld verdienen, maar dat hoeft helemaal niet. Dat is waar wij ons nu concreet mee bezig houden is meedenken bij de Volksbank over een nieuw beleid omtrent verduurzaming. Er is een onderzoek aangevraagd door de Tweede Kamer over dit onderwerp, en we proberen nu een ‘seat on the table’ te krijgen bij het onderzoeksinstituut wat daarover gaat.”

 

Wil je later ook verder in de financiële wereld? Waar zie je jezelf over tien jaar?

“Ik doe dit project niet omdat ik per se verder wil in de financiële wereld. Ik vind het heel erg leuk en ik wil graag de wereld verbeteren en dit is een manier waarop ik dat kan proberen. Daarvoor doe ik het vooral, niet per se omdat ik zeg ‘ik hou van banken’. Ik vond goederenrecht wel heel erg leuk en dat komt veel terug in de bankenwereld, maar ik weet nog niet precies wat ik wil. Ik ga de master Ondernemingsrecht doen in Nijmegen. Over tien jaar zou ik het liefste doen wat ik nu doe: meewerken aan projecten om de wereld te proberen te verbeteren. Natuurlijk ben ik wel realistisch, er moet ook gewoon brood op de plank komen. Een tak als duurzaamheidsrecht zou ik heel interessant vinden maar dat is nu nog niet zo groot. Ik heb veel ambitie en ik wil ook echt iets bereiken. De Zuidas zou ik bijvoorbeeld wel van willen proeven maar ik weet niet zeker of ik er mijn hele leven wil werken. De toekomst ligt nog open.”

 

Heb je nog tips voor andere Tilianen? Hoe word je Tiliaan van de maand :)

“Doe iets wat dicht bij jezelf ligt. Ik wil niet zeggen dat je nu per se heel maatschappelijk bewust moet gaan zijn of zo, maar probeer iets te doen waar jij gelukkig van wordt. Doe ook eens wat voor anderen en wees niet egoïstisch. Pak nieuwe kansen aan en ‘ga shit doen’! Mijn favoriete quote is dan ook ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’.”

 

De RedaCie wil Stan heel erg bedanken voor zijn tijd en wenst hem heel veel succes met zijn project en met zijn verdere studie!

Weet jij iemand die de titel Tiliaan van de maand verdient? Geef het snel door op de site!

Liefs,

Tamar en Margot namens de RedaCie


Interview Tiliaan van de maand: Februari
05mrt

Interview Tiliaan van de maand: Februari

Interview Tiliaan van de maand: februari Elke maand wordt binnen Tilia een van haar leden benoemd tot Tiliaan van de maand: bijvoorbeeld...

Interview Tiliaan van de maand: December
21jan

Interview Tiliaan van de maand: December

Interview Tiliaan van de maand: Tessa Jager Elke maand wordt binnen Tilia een van haar leden benoemd tot Tiliaan van de maand:...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren