Elke maand wordt er een Tiliaan van de maand gekozen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand grote betrokkenheid voor de vereniging heeft getoond of een uitzonderlijke prestatie heeft neergezet. Het nomineren van één van je medestudenten is een mooie manier om hem of haar in het zonnetje te zetten. Dit keer is dat Margot Vergeest.

Naam: Margot Vergeest

Jaar: Tweedejaars

Woonplaats: Utrecht

Leeftijd: 19

 

Ten eerste, hoe gaat het met je?

Oh jeetje, prima denk ik! Volgens mij gaat het wel goed, niemand vindt deze periode natuurlijk echt leuk, en ik denk dat het bij mij ook wel echt op begint te raken nu, maar dat heeft natuurlijk iedereen. Verder gaat het wel prima, ik zie mijn vrienden nog best veel, al is dat in kleine groepjes. In mijn huis is het ook heel gezellig en met de studie gaat het ook wel goed!

 

Je bent Tiliaan van de maand geworden omdat je onder andere interviews afneemt voor studenten, wat houdt dit precies in?

Ik heb de afgelopen tijd deelgenomen aan een project genaamd Generatie aan zet, wat onder andere komt van het Montesquieu Instituut en het Debatbureau. We zijn in totaal met 12 andere studenten en twee masterstudenten als begeleiders. Het project is helaas wat laat begonnen; de bedoeling was dat we een heel platform zouden bouwen voor 17 maart, waardoor jongeren meer zouden kunnen leren over de verkiezingen. Dat is echter een beetje in het water gevallen, omdat we dus te laat begonnen waren. Het heeft dus een iets andere insteek gekregen. Waar we nu mee bezig zijn is een Instagram account opzetten en over twee maanden zijn we toch online met de site. Op dit platform kunnen jongeren dus ook na de verkiezingen meer leren over de politiek, door op een laagdrempelig niveau meer informatie te verkrijgen over de verschillende partijen en verschillende politieke onderwerpen. Dit gaat Ikstemwijzer.nl heten! Met de andere studenten hebben we alle politieke partijen onderzocht en de positie die ze met betrekking tot jongeren innemen in hun partijprogramma’s. Daarvoor heb ik laatst heel wat mensen van verschillende partijen geïnterviewd. Ook zijn de mensen met wie ik daaraan werk heel gezellig en zit de sfeer er goed in, dus dit is echt een heel leuk project.

 

Naast rechten studeren en interviews afnemen doe je natuurlijk nog meer, je combineert bijvoorbeeld twee studies. Hoe gaat dat je af?

Naast rechten doe ik ook nog economie en twee commissies. Bij Tilia doe ik de introkamp commissie en bij ECU de Career Day Committee, voor de carrièredag. Dit is een beetje vergelijkbaar met The Law Factory, maar dan wat groter. Het is het grootste recruitment-gerelateerde evenement van de studievereniging, en daarvoor regel ik de locatie door allerlei verschillende Utrechtse locaties te contacteren. 

 

Hoe combineren je het allemaal? 

Het klinkt nu allemaal heel intens, maar ik merk het aan mezelf wanneer het allemaal teveel wordt, dus ik probeer wat op de rem te trappen. Ik doe nu vier vakken, in plaats van twee, en dit zou ik ook niet perse aanraden. Het is door corona wel redelijk goed te doen, aangezien van werkgroep wisselen makkelijker is, er meer wordt opgenomen en toetsen nu open boek zijn. Wat dat betreft is het op het moment dus wel makkelijker te combineren of om veel vakken te doen. Uiteindelijk komt het aan op discipline; als ik twee uur vrij ben, moet ik wel twee uur knallen. Ik probeer de werklast in het weekend te beperken en nog steeds zo veel mogelijk mijn vrienden te zien. Discipline en dingen doen die je heel leuk vindt, daar komt het op aan, dan is het namelijk wel oke.

 

Wat zijn bijvoorbeeld activiteiten die je leuk vindt om te doen die niet studie-gericht zijn?

Ik houd heel erg van koken, dit is wel echt een hobby. Gisteren heb ik bijvoorbeeld gnocchi gemaakt. Alhoewel ik niet echt super intense dingen maak, vind ik koken wel echt ontspannend, met name om het samen met vrienden te doen. Verder houd ik er gewoon heel erg van om met vrienden te zijn en te chillen. Normaal gesproken zou ik ook graag gaan stappen maar dat kan natuurlijk niet nu. Dat is het enige voordeel, het is wel weer iets beter is voor mijn studie zo. Toch sta ik zodra het weer kan zo snel mogelijk weer in de kroeg!

 

Heb je nog positieve dingen meegenomen uit dit corona-jaar?

Net als iedereen ben ik super veel gaan wandelen, dit vind ik wel heel leuk dus ik houd het er graag in. Ik denk ook dat ik ook hechter ben geworden met mijn goede vrienden. Ik spreek nu bijvoorbeeld echt actief af met vrienden die je normaal gesproken alleen in de werkgroep, of door de studie zou zien. Ik denk dat ik ook meer waarde ben gaan hechten aan je “bijna-vrienden”, de mensen die ik eigenlijk het meeste mis zijn degenen met wie je eigenlijk niet echt vrienden bent, maar met wie je dan in de werkgroep zit en die je dan in de Tilia ruimte vaak tegenkomt, of met wie je dan tussendoor een broodje haalt. 

 

Maar ja, studeer je natuurlijk rechten. Waarom ben je rechten gaan studeren?

Voor mij is dat zo’n verhaal apart: ik ben in 2019 geslaagd en tot maart was ik er heilig van overtuigd dat ik naar de TU Eindhoven zou gaan, ik had selectie gedaan en was binnen gekomen, alles stond op een rijtje. Opeens begon ik te twijfelen en wist ik niet meer of ik wel echt naar de TU wilde, of wat ik überhaupt wilde doen. Best wel wat mensen hadden wel eens tegen me gezegd dat ik rechten misschien wel leuk zou vinden, aangezien ik veel las en debat deed. Ik had dit eigenlijk nooit echt serieus overwogen, aangezien rechten zo groot en massaal is en ik het misschien te algemeen vond. Vanwege die twijfels moest ik natuurlijk wel een alternatief gaan zoeken, dus stelde mijn moeder rechten voor en kwam ik ULC tegen. Meteen dacht ik: dit is het, dit wil ik zo graag doen, onder andere omdat het met een kleine groep ambitieuze studenten is die specifiek rechten willen studeren. De community vind ik ook denk ik het leukste aan Tilia. Een week voor de deadline heb ik me nog voor ULC aan kunnen melden en zodoende zit ik hier! Na een jaar rechten te hebben gedaan, bedacht ik me dat ik wel een wat technischer aspect miste. Bij rechten is namelijk elk antwoord heel lang en valt er eindeloos over te discussiëren, terwijl het ook wel gewoon chill is om cijfers te hebben en een berekening te maken, waarop het antwoord slechts een getal is. Ik volgde eerst alleen het vak Finance bij Economics, daarna ben ik meer vakken gaan doen. Ik heb nu een aantal vakken van het eerste jaar afgerond, hierna focus ik me weer wat meer op rechten, en uiteindelijk maak ik economie dan weer af.  

 

Is er al een vakgebied waar je jezelf nu al in ziet werken?

Bij Tilia kom je bijna alleen maar in aanraking met de advocatuur. Dit vind ik wel heel leuk en misschien zou ik er wel een stage willen lopen, maar ik ben er niet helemaal over uit of het uiteindelijk echt iets voor mij is. Voor mij is het denk ik heel leuk om later iets te doen dat een beetje op het snijvlak van beide ligt, bijvoorbeeld een juridische functie binnen het bedrijfsleven. Maar dat zie ik allemaal nog wel, mijn planning is nu om in drie jaar ULC af te ronden en het jaar erna economie, en misschien nog een exchange, dus waarschijnlijk doe ik dan vijf jaar over twee bachelors. Dit vind ik prima, ik ben natuurlijk best wel jong. Wat ik eigenlijk wil worden is skileraar, of werken in een après ski-bar. Dat wil ik eigenlijk heel graag nog een seizoen of een paar maanden doen, en dan zie ik daarna wel wanneer ik het grote mensen leven inga, of een master ga doen.

 

Nog tips voor iemand die Tiliaan van de maand wil worden?

Ik heb deze vraag ooit bedacht toen ik ook in de RedaCie zat dus dat is grappig! Ik heb niet echt een tip heb voor iemand die Tiliaan van de maand wil worden, dat komt namelijk allemaal wel goed als je doet wat je leuk vindt. Misschien heb ik wel een tip voor Tilianen in het algemeen. Dat is: let een beetje op jezelf, vooral nu. Tilia (en het studentenleven in het algemeen) zijn beide best wel een snelkookpan; je wil overal bijzijn, alles doen. Ik merk ook heel erg aan mezelf dat ik ook alles wil doen, ik heb enorme FOMO. Let dus een beetje op jezelf, focus op de dingen waar je echt blij van wordt, het komt namelijk toch wel goed. En mocht het niet goedkomen, komt het ook goed.