Module Militair recht

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Vanaf
24 sep. 2018 19:15:00
Tot
7 dec. 2018 21:00:00

Module Militair recht

Module militair recht

Het academisch jaar is weer begonnen, en dus zal de module en lezingen stroom ook weer op gang komen. Trivium begint haar academisch jaar met de module militair recht. In deze module zullen betrokkenen vanuit verschillende visies/expertises het militair recht behandelen.

24 september – Bezoek aan militaire rechtbank te Arnhem
Op 24 september zullen wij een bezoek brengen aan de militaire rechtbank te Arnhem. Om 8.45 worden we verwacht aanwezig te zijn. Om 9.00 zullen we een zaak bij gaan wonen. Het is een zaak bij de meervoudige rechtbank waarbij het gaat om commune feiten gepleegd (of niet gepleegd) door een militair. Na de zaak zullen we een introducerend praatje over militair strafrecht krijgen door KTZ (LD) mr. J.M.C. Schuurman-Kleijberg. Zij is lid van de militaire kamer. Dit zal gelden als de eerste ‘lezing’ in de module militair recht.

8 oktober (19.15-21.00)– Lezing Majoor mr. A.F. Vink              D25-002
Op 8 oktober zal Majoor Vink, die nu tevens rechter in opleiding is, ons een lezing komen geven over de historische ontwikkelingen van humanitair oorlogsrecht en het (Nederlandse) militaire straf-en tuchtrecht. Tevens zal hij komen vertellen over zijn eigen ervaringen als militair jurist. Ook is er tijd voor een Q&A, dus heb je altijd al iets willen weten over de militaire praktijk, dit is je kans om het te vragen!

18 oktober (19.15-21.00)– Lezing mr. Dudink van Dudink & Starink advocaten      JK2-3 0.19
Op 18 oktober (19.15-21.00) zal advocaat Dudink ons een lezing komen geven over militair recht vanuit het oogpunt van de advocaat.  Dudink behoort tot de beperkte groep deskundige advocaten in het militair recht. Dudink heeft na zijn loopbaan bij de Koninklijke Luchtmacht gewerkt bij de afdeling Bestuursrechtelijke Geschillen van de Directie Personeel te Den Haag en heeft 10 jaar juridische bijstand verleend aan leden van de Militaire Vakbond.

25 oktober (17.15-19.00!!) – Lezing Majoor mr. J.J.M. van Hoek        JK2-3 0.21
Majoor Van Hoek is universitair docent militair recht. Hij is een fijnproever in het militair straf- en tuchtrecht en heeft verschillende publicaties op zijn naam staan. Zijn lezing zal in het thema van straf- en tuchtrecht komen te staan en ook hij zal zijn ervaringen met ons delen.

1 november (19.15-21.00) – Lezing Rode Kruis
Het Rode Kruis komt een lezing geven over humanitair oorlogsrecht en de beginselen daarvan. Het humanitair oorlogsrecht (HOR) is het internationaal recht dat gaat over oorlogsvoering. Het is een verzameling van regels die de schadelijke gevolgen van gewapende conflicten probeert te beperken. Met andere woorden: het oorlogsrecht probeert oorlogen een stukje menselijker te maken.

6 december (17.15-19.00)  - Lezing professor Eric Molenaar ​         
Professor Eric Molenaar komt een lezing geven over de arctica en het internationale recht van de zee. De lezing richt zich op het internationaalrechtelijke raamwerk waarin veranderingen rondom de noordpool plaatsvinden. Hierbij spelen maritieme grenzen en de status van wateren een grote rol

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien