Module Mensenrechten

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Vanaf
7 mrt. 2019 19:15:00
Tot
23 mei 2019 19:00:00

Module Mensenrechten

Heb jij je altijd al afgevraagd wat er schuilgaat achter de deuren van diverse organisaties die zich begeven op het terrein van mensenrechten? En wil jij graag je steentje bijdragen aan een humanere wereld of heb je gewoon een hart van goud? Dan is dit je kans! Met deze module zul je alle ins en outs van mensenrechten te weten komen. Er staan bijzondere sprekers op het menu, o.a. de directeur van Amnesty International en een oud-rechter bij het EHRM. Er is plek voor 50 Tilianen, dus schrijf je snel in!

Let op: bij deze module vinden er lezingen plaats die afwijken van de reguliere tijden van lezingen i.v.m. beschikbaarheid van de sprekers. Houd hier dus rekening mee. 

7 maart 19:15-21:00 - Lezing interpretatiemethoden van rechters aan het EHRM, Janneke Gerards

Prof. mr. Janneke Gerards is hoogleraar fundamentele rechten aan de Universiteit Utrecht. Ze wordt nationaal en internationaal geprezen om haar onderzoeken op het gebied van fundamentele- en mensenrechten. Ze bekleedt talrijke nevenfuncties. Zo is ze bestuurslid van het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) en de Commissie Rechten van de Mens. Ook neemt ze zitting in tal van redacties van vaktijdschriften tot jury’s. Zij zal de module mensenrechten aftrappen met een zeer boeiende lezing over de juridische interpretatiemethoden van rechters aan het EHRM.

14 maart 17.15-19.00 - Lezing College voor de Rechten van de Mens, Jan-Peter Loof
Het College voor de Rechten van de Mens draagt als onafhankelijke toezichthouder bij aan het bevorderen, bewaken en beschermen van de mensenrechten in Nederland. Tevens oordeelt het college in individuele gevallen of er sprake is van discriminatie op het werk, in het onderwijs of als consument. Mr. Dr. Jan-Peter Loof, ondervoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens en Vice-president of the Netherlands Institute for Human Rights, zal een lezing verzorgen over dit college en over mensenrechten. 

19 maart 17.15-19.00 - Lezing mensenhandel en mensensmokkel, Els Martens
Mr. Els Martens is al sinds 2004 werkzaam als Officier van Justitie met de portefeuille mensenhandel en mensensmokkel. Ze is werkzaam bij het functioneel parket. Ze geeft ook diverse trainingen over mensenhandel en het horen van getuigen ter terechtzitting aan mensen die werkzaam zijn in de rechtspraak of bij het OM. Zij zal ons in een interactieve lezing vertellen over mensenhandel en mensensmokkel. 

26 maart 19.15-21.00 - Lezing vanuit oogpunt van de rechter, Egbert Myjer
Prof. dr. Egbert Myjer zet zich op velerlei wijze in voor mensenrechten. Zo heeft hij als rechter gefungeerd bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en is hij hoogleraar bijzonder mensenrechten aan de VU geweest. Tevens is hij heden ten dage voorzitter van het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten, lid van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en commissioner van de International Commission of Jurists. Hij zal zijn ervaringen als rechter bij het EHRM met ons delen. 

11 april 17.15-19.00 - Lezing Amnesty International, Eduard Nazarski
Amnesty International is een van de belangrijkste spelers op het gebied van mensenrechten. Als niet-gouvernementele organisatie zet Amnesty International zich elke dag wereldwijd in voor mensenrechten en met succes! Zo weet Amnesty International elk jaar gewetensgevangenen over de hele wereld vrij te krijgen, schendingen van mensenrechten aan de kaak te stellen en nog veel meer. Als directeur van deze organisatie speelt drs. Eduard Nazarski hier een belangrijke rol in. Hij zal ons meenemen in de wereld van Amnesty International. 

23 mei 17:15-19:00 - Lezing terrorisme en radicalisering, Jan Kees Hordijk

Jan Kees Hordijk is senior analist bij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het NCTV speelt een belangrijke rol als het gaat om terrorismebestrijding, cyber security, nationale veiligheid, crisisbeheersing en statelijke dreigingen. Hij zal ons van alles vertellen over terrorisme, radicalisering en extremisme. Hiermee sluit hij de module mensenrechten af.

Na afloop van de module vindt er een evaluatie plaats, wat onderdeel uitmaakt van de module. 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien

Onze sponsoren