Lieve Tilanen, 

IT is een gebied dat steeds maar doorontwikkelt en dat steeds sneller. Er kan steeds meer, maar kunnen de regels het allemaal wel bijhouden? Hoe reageert het recht op deze ontwikkelingen en wat zijn de keerzijden? In de module IT & Recht wordt elke lezing een nieuw onderwerp hierover behandeld.

14 november - AIVD

Op dinsdag 14 november komt de AIVD een lezing verzorgen. De AIVD is de Nederlandse ‘geheime dienst’ en maakt dus veel gebruik van allerlei opsporings- en surveillance-technieken. Deze technieken ontwikkelen zich razendsnel, maar aangezien de overheid alleen mag waar ze uitdrukkelijk toestemming voor hebben gekregen, is het essentieel dat het recht even snel mee ontwikkelt. Is er dus behoefte aan een tijdelijke wet? Of moet er nogmaals een Sleepwet komen? Tijdens deze lezing zal de AIVD hier een inkijkje in geven.

21 november - Tom Bouwman

Op dinsdag 21 november zal Tom Bouwman een lezing geven. Hij zal ons vertellen over ‘nudging’, wat houdt dit in en op welke manier krijgen wij in ons leven hiermee te maken? In hoeverre beïnvloedt ‘nudging’ ons online gedrag? Hier zullen wij meer over horen van oud-UU docent en promovendus Tom Bouwman.

27 november - Algoritmes en de overheid

Op maandag 27 november zal er een lezing zijn verzorgd door Wubbo Wierenga. Hij zal iets vertellen over het gebruik van algoritmes door de overheid. Na eerst als adviseur zich met dit thema bezig te houden, adviseert hij nu de overheid vanuit de Staatscommissie rechtsstaat. Algoritmes kunnen het werk voor de overheid heel makkelijk maken, maar het kent ook gevaarlijke valkuilen. Hoe moet de overheid hier mee omgaan? Dit zal het onderwerp van de lezing zijn.

4 december - Pauline Phoa

Op maandag 4 december zal Pauline Phoa, docent Europees Recht en tutor van een ULC-werkgroep, ons een lezing komen geven. Misschien sta je er niet bij stil, maar in de landbouw wordt er ontzettend veel gebruikgemaakt van verscheidene digitale technologieën met het oog op efficiëntie en duurzaamheid. Maar wat zijn de juridische problemen die hierbij opspelen? Tijdens deze lezing zullen wij antwoord op deze vraag krijgen.

12 december - Evert Stamhuis

Op dinsdag 12 december verzorgt Evert Stamhuis, hoogleraar Law & Innovation aan de Erasmus Universiteit, een lezing. Hij zal ons vertellen over deep fakes en hoe die de wereld (gaan) beïnvloeden. Daarnaast zal hij ons ook meer vertellen over zijn kijk op de AI act, de nieuwe Europese regeling aangaande AI. Wat zijn de pijnpunten en wat voor impact heeft de AI act op ons? Hier zullen we tijdens de lezing meer over horen.

18 december - Guido van der Knaap

Op maandag 18 december zal Guido van der Knaap een lezing verzorgen. Hij is filosoof en schreef een boek over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. KI neemt de wereld nu al over en staat pas in de kinderschoenen. We kunnen er veel mee, maar het maakt ons vaak ook bang. Hoe moeten we hier mee omgaan? Tijdens deze lezing zullen we hierover in gesprek gaan.

De aanmeldingen voor deze module gaan morgen, dinsdag 31 oktober om 12.00 uur open, er is plek voor maar 25 Tilianen, dus meld je snel aan!

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien