Elke maand wordt er een Tiliaan van de maand gekozen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand grote betrokkenheid voor de vereniging heeft getoond of een uitzonderlijke prestatie heeft neergezet. Het nomineren van één van je medestudenten is een mooie manier om hem of haar in het zonnetje te zetten. Dit keer is het Maxime Hendrix.

 

Naam: Maxime Hendrix

Jaar: eerstejaars

Woonplaats: Den Haag

Leeftijd: 22

 

Kun je jezelf even kort voorstellen?

Mijn naam is Maxime Hendrix, ik ben 22 jaar en woon in Den Haag. Ik ben nu eerstejaars bij Tilia. Hiervoor heb ik HBO-Rechten gestudeerd en daarvoor heb ik nog de opleiding MBO juridisch-administratief dienstverlener gevolgd. Daarnaast ben ik ook DJ, voor zover dat in deze tijd natuurlijk nog mogelijk is. 

 

Hoe vind je de studie en hoe bevalt Tilia?

Ik ben heel blij met de keuze voor de Universiteit Utrecht en in het bijzonder met het ULC. Ik  heb namelijk altijd het gevoel gehad dat er iets ontbrak, dat ik meer uitdaging nodig had en bij het ULC heb ik dat gevonden. 

 

Je bent Tiliaan van de maand geworden omdat je een lezing hebt georganiseerd over de doodstraf. Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik heb altijd al een bepaalde fascinatie gehad voor het Amerikaanse strafrecht en helaas wat daarbij hoort: de doodstraf.

 

Ik hoor je zeggen: ‘helaas: de doodstraf.’ Hoe denk je zelf over dat onderwerp?

Dat is natuurlijk een zeer beladen onderwerp en gelukkig kennen we de doodstraf in Nederland en omringende landen niet meer. Naast het feit dat de doodstraf een inhumane straf is kunnen er tijdens het proces fouten worden gemaakt, wat als blijkt dat iemand toch onschuldig is? Daarnaast denk ik dat het een bepaalde hypocrisie heeft om mensen die zelf een fout zijn begaan, zo op dezelfde manier te bestraffen. Natuurlijk is er een bepaalde sanctie nodig, maar zo’n inhumane straf kan daar niet tegenover staan. Daarbij is het als genoegdoening nutteloos, bij moord brengt de doodstraf het leven van het slachtoffer niet terug.

 

Hoe heb je de lezing georganiseerd?

Via LinkedIn ben ik terechtgekomen bij de  Clinton Young Foundation en Merel Pontier, ik was meteen onder de indruk van het werk wat zij doen en sindsdien ben ik de zaak van Clinton Young gaan volgen. Aangezien dat onderwerp mijn interesse heeft dacht ik: ik zit nu bij het ULC, er is een mogelijkheid om lezingen te organiseren en om meer over dit onderwerp te weten te komen, laat ik dan vooral een lezing organiseren. En het initiatief werd heel goed ontvangen, er was veel animo voor. Naar aanleiding daarvan heb ik contact opgenomen met Merel Pontier en zodoende. 

 

Waar ben je het meest trots op?

Ik vond het heel leuk om te zien dat er zoveel animo voor was, binnen één minuut was de inschrijving dan ook al vol! Ik had zelfs voor mezelf een wekker gezet om me in te schrijven en toen ik de website refreshte, waren er al 23 deelnemers. Dus ik meldde me snel aan en toen stond ik op de reservelijst met nog 20 anderen. Ik vond het super om te zien dat het zo goed ontvangen werd en dat veel mensen zo geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

 

Zou je nog een keer een lezing willen organiseren over eenzelfde onderwerp? Of totaal iets anders?

Ja, ik vind het leuk om dingen te organiseren, vooral onderwerpen waar nog niks mee is gedaan en ook niet direct voor de hand liggen. Als de mogelijkheid er is en als ik nog eens iets interessants tegenkom, dan lijkt me het zeker leuk om nog een keer iets te organiseren.

Maar over hetzelfde onderwerp zou ook zeker kunnen. Toen de lezing was afgelopen zei Merel: “Ik kom volgend jaar gewoon terug, maar dan met Clinton.” Dat zou natuurlijk fantastisch zijn.

 

Heb je nog tips voor anderen die ook iets dergelijks willen organiseren en kan je het ze aanbevelen?

Ik kan het iedereen aanbevelen om een lezing te organiseren over een onderwerp dat je écht interessant vindt. Kijk naar wat je leuk vindt en aanspreekt en wat je daarover kan vinden. Vervolgens kan je onderzoeken of daar interessante sprekers voor te vinden zijn. Neem vooral contact op met die mensen, dat vinden ze eigenlijk altijd ontzettend leuk, omdat ze waardering en belangstelling krijgen voor wat ze doen. Dus kijk wat je leuk vindt en vooral: ga het organiseren. Ik denk dat iedereen bij het ULC het leuk vindt om te zien dat er extra activiteiten worden georganiseerd.

 

Staat er nog iets op je bucketlist wat het delen waard is?

Ik ben een heel reislustig persoon, dus ik wil heel graag nog een keer met een camper door het Zuid-Westen van de Verenigde Staten reizen. Dat lijkt me heel tof. Daarnaast woon ik nu in Den Haag dus ik wil in de zomer graag beginnnen met surfles. Die twee dingen staan hoog op mijn lijstje.