Module recht in de kledingindustrie

Module recht in de kledingwereld

Iedereen kent de kledingindustrie: we dragen immers allemaal kleding en we besteden veel tijd aan het shoppen van kleding. Écht goed kennen we de wereld achter de merken en de winkels echter niet. Ook al staan er in Nederland (bijna) geen kledingfabrieken, toch houden zich hier heel veel mensen met het ontwerpen, ontwikkelen en verkopen van kleding bezig. Er werken ook juristen in en voor de kledingindustrie en op allerlei manieren komt kleding in aanraking met het recht. Het meest bekend is het probleem van namaak. Grote merken besteden veel tijd en geld aan het voeren van rechtszaken tegen bedrijven en individuen die hun ontwerpen namaken.

De corona crisis heeft laten zien dat de inkoop van beschermende kleding opeens een landelijk probleem werd. Zijn hier ook juridische redenen voor? Ook horen we veel verhalen over slechte arbeidsomstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt in het buitenland. Heeft een Nederlandse rechter hier iets over te zeggen of kunnen bedrijven doen wat ze willen in het buitenland? 

Deze module geeft een mooie juridische inkijk in één van de grootste en belangrijkste industrieën in de wereld.

De module bijeenkomsten zullen online plaatsvinden, in Microsoft Teams. Hier zal een ‘Team’ voor worden aangemaakt. Jullie worden steeds 5 minuutjes voor aanvang van de lezing in het Team verwacht, zodat we ook echt op het aangegeven tijdstip aan de gang kunnen gaan. 

Woensdag 23 september, 19:00-20:30: Rob van Arnhem, Luitenant-kolonel/ Categoriemanager bedrijfskleding Rijk, speelt een hoofdrol bij de inkoop van kleding voor het leger en de politie. Ook is hij betrokken bij de inkoop van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen in corona tijd. 

Donderdag 24 september, 19:00-20:30: Margot Span, advocaat bij Köster en in het verleden legal counsel bij MEXX, is gespecialiseerd in het intellectueel eigendomsrecht en weet veel over recht en fashion. Ze zal vertellen over haar tijd bij MEXX en over de manier waarop bedrijven namaak van kleding voorkomen.

Vrijdag 9 oktober, 19:00-20:30: Lorena van den Berg en Lisette Gotink, advocaten bij DirkZwager, zij zijn ook beide gespecialiseerd in het intellectueel eigendomsrecht. Zij zullen vertellen over het auteursrecht, modellenrecht en merkenrecht. Dit koppelen zij vervolgens aan voorbeelden uit de praktijk. Denk aan zaken met Desigual, Dr. Martens, Puma en Hema. 

Dinsdag 13 oktober, *tijd wordt later bekend gemaakt*: Maarten Landkroon, Mark Bearfoot en Andrea Sindova, onder andere Legal Director Global Brand Protection bij PVH (moederbedrijf Tommy Hilfiger en Calvin Klein), zullen vertellen over het opereren van een Legal Team van een wereldwijd kledingmerk. 

Dinsdag 20 oktober, 19:00-20:30: Jef Wintermans, Coördinator Convenant Duurzame Kleding en Textiel bij de Sociaal-Economische Raad (SER), is verantwoordelijk voor de uitvoer van de afspraken over verduurzaming van de Nederlandse kledingindustrie. Dit geeft een goede inkijk op de juridische aspecten in Nederland van arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in het buitenland. 

*Lezing nummer 6 wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt

Aanmelden kan vanaf dinsdag 22 september 12:00 uur. Let op! De eerste lezing vindt al plaats de dag na de aanmeldingen! Er is, zoals altijd, slechts plek voor 25 Tilianen, dus wees er op tijd bij!

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien