Lustrumsymposium

Op maandag 18 december zal de lustrumdriedaagse vanaf 10:00 uur afgetrapt worden met het lustrumsymposium. Dit lustrumsymposium zal in het teken staan van het overkoepelende lustrumthema, "Op de goede weg". Er zal aandacht worden besteed aan vijf jaar Tilia, maar het symposium zal hoofdzakelijk ingevuld worden met een grote variëteit aan interessante, inspirerende sprekers. Het dagprogramma ziet er als volgt uit: 

Dagprogramma

10:00 - 10:30 Inloop
10:30 - 10:45 Opening
10:45 - 11:30  Peter Plasman - Plasman c.s. Advocaten
11:30 - 11:45  Remco Nehmelman - Universiteit Utrecht
11:45 - 12:00 Aart de Vries - Universiteit Utrecht
12:00 - 13:00 Lunch
13:15 - 14:45 Workshopronde I
15:00 - 16:30 Workshopronde II
16:30 - 17:15 Reinier van Zutphen - Nationale Ombudsman
17:15 - 17:30 Afsluiting
17:30 -  Borrel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De middag van het lustrumsymposium zal gevuld worden met twee workshoprondes. Van deze twee workshoprondes, bezoek je één keer de workshop van Sydney Brouwer en Thijs Lindhout in de Aula van het Academiegebouw. Daarnaast zal je een workshopronde van één van de acht andere sprekers volgen. Bij wie je terecht komt, kan je enigszins zelf beïnvloeden door je via deze pagina aan te melden voor het symposium en daarbij je drie voorkeuren aan te vinken. De Lustrumcommissie zal vervolgens zo goed mogelijk rekening houden met je voorkeur. Hieronder volgt een overzicht van alle sprekers:

  • Jurjen Bade
    Mr. J.J. (Jurjen) Bade (1960) volgde zijn studie rechten aan de Vrije Universiteit, waarna hij daar nog een jaar als docent werkzaam was bij de afdeling Encyclopedie (rechtsfilosofie). Na zijn diensttijd werd hij stafjurist bij de (toen nog) Afdeling rechtspraak van de Raad van State. In 1993 maakte hij de overstap naar de rechterlijke macht. Hij heeft bij de rechtbank Amsterdam afwisselend gewerkt als bestuursrechter en strafrechter (waaronder als rechter-commissaris). Sinds 2013 is hij de rechtbank Rotterdam werkzaam in de sector Strafrecht. Naast andere maatschappelijke functies, is hij voorzitter van de klachten-onderzoekscommissie van het Medisch Centrum Slotervaart. Je kunt mr. Bade kennen van zijn optreden in Kijken in de Ziel - rechters.
     
  • Felix Guérain
    Voor Felix Guérain (1947) was al heel snel duidelijk dat hij tekenaar wilde worden. Na de middelbare school koos hij voor een vierjarige dagopleiding art, ter voorbereiding op de Kunstacademie. Hij werkte als stedenbouwkundig tekenaar bij onder andere professor Froger in Delft en daarna bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in Lelystad. Tot slot werkte hij als kartograaf-illustrator voor de gemeente Almere. Naast veel andere tekenstudies volgde Guérain ook een avondstudie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Dit was de studie Kop en Modeltekenen. Na zijn pensioen ging Guérain als zelfstandige te werk als rechtbanktekenaar/illustrator. De workshop van Guérain zal uiteraard een creatief onderdeel bevatten. Klik hier voor de website van Guérain.
     
  • Pieter Ippel
    Prof. dr. P.C. (Pieter) Ippel (1953) studeerde wijsbegeerte, criminologie en Nederlands recht aan de VU Amsterdam en promoveerde in 1989. Hij was verbonden aan diverse universiteiten en werkte bij de Raad voor de Volksgezondheid en de Autoriteit Persoonsgegevens. Na tien jaar op de Universiteit Utrecht (hoogleraar rechtstheorie, onderwijsdirecteur) is hij sinds 2005 professor of law aan het University College Roosevelt in Middelburg. Hij deed veel empirisch rechts- sociologisch onderzoek en publiceerde over juridische, rechtstheoretische en cultuurfilosofische thema's. Klik hier voor zijn profielpagina.
     
  • Marko Jelicic
    Prof. dr. M. (Marko) Jelicic (1959) is bijzonder hoogleraar Neuro-psychologie en Recht aan de Universiteit Maastricht. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Jelicic werkte aan verschillende Nederlandse universiteiten, maar is ook verbonden geweest aan de University of Glasgow (Schotland) en de University of Toronto (Canada). Hij is vooral geïnteresseerd in onderwerpen uit de forensische neuropsychologie zoals verdachten met geheugenverlies, de link tussen neurologische aandoeningen en crimineel gedrag, en getuigenverklaringen van personen met een hersenbeschadiging of een psychiatrische aandoening. Onlangs verscheen Jelicic in een artikel van de NOS over #metoo-zaken.
     
  • Isabeth Mijnarends
    Prof. mr. E.M. (Isabeth) Mijnarends (1966) promoveerde in 1998 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Richtlijnen voor een verdrags-conforme jeugdstrafrechtspleging, gelijkwaardig maar minderjarig. Sinds 1998 is ze werkzaam als officier van justitie, eerst met een algemene portefeuille en later als coördinerend jeugdofficier. Sinds 2015 is ze als landelijk coördinerend jeugdofficier verantwoordelijk voor het jeugdbeleid binnen het Openbaar Ministerie. Sinds 2012 is zij via de Vereniging voor Familie en Jeugdrecht als bijzonder hoogleraar kinderstrafrecht verbonden aan de Universiteit van leiden. Zij heeft verschillende publicaties op haar naam staan. Klik hier voor een interview met Mijnarends over het Jeugdstrafrecht.
     
  • Shaddy Mirza
    Shaddy Mirza (1978) is in 2008 aan de VU afgestudeerd in het Nederlands Recht. Tijdens zijn studie heeft hij met veel plezier gewerkt als vrijwilliger bij de Kinder- en Jongeren Rechtswinkel te Amsterdam. Na zijn studie ging hij aan de slag als jeugdreclasseerder in Haarlem en tijdens dit werk kwam hij erachter goed om te kunnen gaan met verschillende problematieken en culturen. Vanaf 2011 kreeg Mirza een nevenfunctie als trainer bij Bureau Jeugdzorg Noord-Holland. Daarnaast werkte hij als sociale vaardigheidstrainer en leerstrafuitvoerder onder zijn eigen bedrijfsnaam: Maatwerk Jeugdwerk. In 2014 is Mirza voor zichzelf aan de slag gegaan als coach en trainer. Hij is gespecialiseerd in Beschermjassen en diversiteit. Klik hier voor de website van Mirza.
     
  • Ian Sumner
    Prof. dr. I. (Ian) Sumner studeerde rechten aan Christ’s College, Cambridge University, waar hij cum laude afstudeerde. In 2001 emigreerde hij naar Nederland. Van 2001 tot 2005 verrichte hij promotieonderzoek in het internationale familierecht aan de Universiteit Utrecht. Dit onderzoek resulteerde in zijn proefschrift dat hij in 2005 verdedigde. In 2012 heeft hij Voorts Juridische Diensten opgericht. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het geven van onderwijs en verrichten van onderzoek op het (internationaal) familierecht. In 2015 werd hij rechter plaatsvervanger aan de Rechtbank Overijssel, locatie Almelo. Sinds 2017 bekleed hij het leerstoel Internationaal Privaatrecht aan Tilburg University.
     
  • Tom Zwart
    Prof. dr. T. (Tom) Zwart legt zich als hoogleraar aan het Departement Rechtsgeleerdheid van de UU toe op de wisselwerking tussen recht en cultuur. Zijn team is de enige buitenlandse onderzoeksgroep die onderzoek doet naar mensenrechten in China. Zwart verwierf bekendheid als getuige-deskundige in het Wildersproces, waarin hij stelde dat de Marokkanen uitspraak niet strafbaar was. Zwart treedt op als juridisch adviseur van Moslimorganisaties en de Chinese gemeenschap. Voordat hij in Utrecht aan de slag ging was hij hoofd van de Afdeling Europese en Juridische zaken van de Directie Coördinatie Minderhedenbeleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Je kan je vanaf maandag 20 november, 12:00 uur aanmelden voor het symposium en je drie voorkeuren opgeven. De aanmeldingen sluiten op donderdag 30 november, 23:00 uur. Het lustrumsymposium is verplicht voor alle Tilianen, dus als je je niet aanmeldt zal de Lustrumcommissie je bij een willekeurige ronde indelen.

Let op: mocht je verhinderd zijn, of in verband met onderwijs slechts een gedeelte van het symposium kunnen bijwonen, mail dan naar lustrumcommissie@ulctilia.nl.

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien