Module Recht & Religie

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Datum
21 sep. - 26 okt. 2021

Module Recht & Religie

Het boerkaverbod, de uitzonderingspositie van kerken tijdens de corona crisis en de SGP-zaak over het passief kiesrecht van vrouwen. Slechts een paar voorbeelden van maatschappelijke kwesties waarin de verhouding tussen recht en religie duidelijk terugkomt. De wisselwerking tussen deze onderwerpen leidt vaak tot pittige discussies. Des te interessanter is het om deze discussie aan te gaan met verschillende sprekers.

Een aantal deskundigen zullen zowel vanuit het juridische als het filosofische perspectief spreken over deze verhouding. Een breed scala aan rechtsgebieden zal hierbij de revu passeren. In zes weken zullen de volgende vijf sprekers ons wegwijs maken op dit gebied.
 
Dinsdag 21 september 19:15-20:45 uur: Sohail Wahedi
Sohail Wahedi zal de module recht en religie aftrappen. Hij is als docent en onderzoeker verbonden aan de Erasmus Universiteit. Hij houdt zich bezig met de vraag hoe we als democratie om moeten gaan met bepaalde religieuze uitingen. In deze lezing zal hij aan de hand van twee door hem geschreven artikelen ingaan op de bijzondere benadeling van religies, in het bijzonder de Islam. 
 
Maandag 27 september 19:15-20:45 uur: Fokko Oldenhuis
Fokko Oldenhuis is hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij richt zich bij zijn onderzoek met name op het raakvlak tussen het privaatrecht en kerkgenootschappen. Hij zal ons in zijn lezing meer vertellen over de uitzonderingen van kerken tijdens de corona crisis en over de controversiële Nashville-verklaring. 
 
Dinsdag 5 oktober 19:15-20:45 uur: Teunis van Kooten
Teunis van Kooten is allereerst als docent en onderzoeker recht en religie werkzaam aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarnaast heeft hij een eigen advocatenkantoor waarbij hij zich focust op juridische kwesties binnen religieuze genootschappen. Eerst zal hij ingaan op de verhouding tussen kerk en staat. Vervolgens zal hij vertellen over kerkgenootschappen en daarbij zijn expertise en ervaringen delen. 
 
Maandag 11 oktober 19:15-20:45 uur: Jeroen Temperman
Jeroen Temperman is hoogleraar internationaal recht en religie aan de Erasmus Universiteit. Op dit moment richt hij zich op religieuze (menings)uitingen en de rechten van LHBTI-ers. Tijdens zijn lezing zal hij ingaan op deze kwesties.
 
Maandag 18 oktober 19:15-20:45 uur: Koo van der Wal
Koo van der Wal is hoogleraar religiewetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Hij heeft zich bezig gehouden met de plek van godsdienstvrijheid in onze huidige samenleving, en in hoeverre deze vrijheid houdbaar is. In zijn lezing zal hij op deze vraag ingaan. 
 
Dinsdag 26 oktober 19:15-20:45 uur: Sohail Wahedi 
Sohail Wahedi zal de module recht en religie ook afsluiten. In deze laatste lezing zal hij vooral vanuit een strafrechtelijk perspectief spreken over de verhouding tussen recht en religie. Verder is er in deze lezing extra veel ruimte voor discussie en debat.
 
Aanmelden kan vanaf dinsdag 14 september 12:00 uur op de website. Let er op dat alle lezingen fysiek zullen plaatsvinden en niet langer online. Zoals altijd is er plek voor slechts 25 Tilianen, dus wees er op tijd bij!


Background vector created by rawpixel.com - www.freepik.com

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien